- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
1. Dijeta je sastavni deo lečenja i ne
prekida se bez obzira da li je lekar
obustavio lečenje lekovima ili nije.
2. Razlog produženom dijetetskom režimu
jeste taj da se ne jave ponovne
poteškoće i da se bolesnik ne vrati u
stanje pre lečenja.
3. Osnov dijete čine namirnice koje ne
izazivaju nadražaj sluznice želuca.
4. Treba češće uzimati manje obroke.
5. Način pripreme namirnica je kuvano,
dinstano, bareno.
Vrsta hrane | Dopušteno | Nije dozvoljeno | |||
Supe | Sve supe od posnog mesa teletine, junetine, piletine, sluzave supe od pirinča, zobene pahuljice, supe od povrća sa dodatkom testenine, griza, guste supe i čorbe od pasiranog povrća. | Supe i čorbe od masnog mesa, supe na bazi industrijskih konentrata, kisele čorbe, supe spravljene na prepečenom ulju i brašnu. | |||
Hleb i testenine | Hleb beli (ne sveži), odstajali, testenine. | Sve vrste testenina koje su rañene sa kvascem, sveži i topli hleb. | |||
Meso i proizvodi od mesa | Piletina bez kožice, kuvana i pečena, teletina, junetina mlada bez žila, riba bez kože. Sve vrste mesa treba pripremati pretežno kuvanjem ili pečenjem u komadu. Kod pečenja i dinstanja meso treba politi vodom, koje treba preliti rastopljenim maslacem ili uljem. | Svinjetina sveža ili sušena (dimljena), ovčetina, divljač. Sva mesnata jela – konzervirana, konzervirana jela sa povrćem. Pohovana jela od mesa, sušena ili dimljena riba, konzervirana riba, marinirana riba. | |||
Jaja | Meko kuvana. | Tvrdo kuvana, pržena jaja na masti i ulju. | |||
Mleko i proizvodi od mleka | Mleko, mladi sir, jogurt, kiselo mleko. | Suvi sir, dimljeni sir. | |||
Povrće | Svo mlado povrće. Ako je povrće staro menjamo mu način obrade i pripremanja. Grašak i šargarepu pasiramo. Povrće najčešće kuvamo, barimo a tek na kraju jelo prelijemo rastopljenim maslacem, uljem. Upotrebljava se zelena salata, kupus. Umesto sirćeta upotrebljava se sok od limuna. Krompir baren, kuvan, pire – krompir. | Svež i kiseli kupus, grašak nepasiran, kelj, cvekla, mahunasto povrće, krastavci, paprika, luk, ren i umaci od rena, svo konzervirano povrće, pržen krompir, pomfrit, čips. | |||
Voće | Od svežeg voća: banane, jagode, kupine, maline, borovnice, jabuke bez kore, šljive bez kore, zrele smokve. Sve vrste kuvanog voća ali odstranjene kore kao kompot. Sve vrste pirea i pudinga od voća. | Sveže sa korom i kiselo voće koje nije potpuno sazrelo – kao jabuka, šljive, kruške, grožñe. | |||
Slatka jela | Sve vrste pudinga, kolača u kojima nema dodatka kvasca. Sutlijaš i griz na mleku, palačinke sa sirom i džemom, piškote i keks. | Svi kolači sa kvascem, kolači sa kremom, sladoled. | |||
Pića | Čajevi od kamilice, ruski čaj – blagi, napisi sa | Alkoholna pića, kokteli, gazirani sokovi, crne kafe. | |||
Vrsta hrane | Dopušteno | Nije dozvoljeno | |||