Dijeta kod čira na želucu







  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi









1. Dijeta je sastavni deo lečenja i ne
prekida se bez obzira da li je lekar
obustavio lečenje lekovima ili nije.
2. Razlog produženom dijetetskom režimu
jeste taj da se ne jave ponovne
poteškoće i da se bolesnik ne vrati u
stanje pre lečenja.
3. Osnov dijete čine namirnice koje ne
izazivaju nadražaj sluznice želuca.
4. Treba češće uzimati manje obroke.
5. Način pripreme namirnica je kuvano,
dinstano, bareno.





Vrsta
hrane
DopuštenoNije dozvoljeno

Supe










Sve supe od
posnog mesa
teletine,
junetine,
piletine,
sluzave supe
od pirinča,
zobene
pahuljice, supe
od povrća sa
dodatkom
testenine,
griza, guste
supe i čorbe od
pasiranog
povrća.












Supe i čorbe od
masnog mesa,
supe na bazi
industrijskih
konentrata,
kisele čorbe,
supe spravljene
na prepečenom
ulju i brašnu.












Hleb i
testenine













Hleb beli (ne
sveži),
odstajali,
testenine.









Sve vrste
testenina koje
su rañene sa
kvascem, sveži
i topli hleb.



















Meso i
proizvodi
od mesa



Piletina bez
kožice, kuvana
i pečena,
teletina,
junetina mlada
bez žila, riba
bez kože. Sve
vrste mesa
treba
pripremati
pretežno
kuvanjem ili
pečenjem u
komadu. Kod
pečenja i
dinstanja meso
treba politi
vodom, koje
treba preliti
rastopljenim
maslacem ili
uljem.





Svinjetina sveža
ili sušena
(dimljena),
ovčetina,
divljač. Sva
mesnata jela –
konzervirana,
konzervirana
jela sa
povrćem.
Pohovana jela
od mesa,
sušena ili
dimljena riba,
konzervirana
riba, marinirana
riba.




JajaMeko kuvana.
Tvrdo kuvana,
pržena jaja na
masti i ulju.




Mleko i
proizvodi
od mleka

Mleko, mladi
sir, jogurt,
kiselo mleko.

Suvi sir,
dimljeni sir.



Povrće
Svo mlado
povrće. Ako je
povrće staro
menjamo mu
način obrade i
pripremanja.
Grašak i
šargarepu
pasiramo.
Povrće
najčešće
kuvamo,
barimo a tek
na kraju jelo
prelijemo

rastopljenim
maslacem,
uljem.
Upotrebljava se
zelena salata,
kupus. Umesto
sirćeta
upotrebljava se
sok od limuna.
Krompir baren,
kuvan, pire –
krompir.


Svež i kiseli
kupus, grašak
nepasiran, kelj,
cvekla,
mahunasto
povrće,
krastavci,
paprika, luk,
ren i umaci od
rena, svo
konzervirano
povrće, pržen
krompir,
pomfrit, čips.



Voće
Od svežeg
voća: banane,
jagode, kupine,
maline,
borovnice,
jabuke bez
kore, šljive bez
kore, zrele
smokve. Sve
vrste kuvanog
voća ali
odstranjene
kore kao
kompot. Sve
vrste pirea i
pudinga od
voća.

Sveže sa korom
i kiselo voće
koje nije
potpuno sazrelo
– kao jabuka,
šljive, kruške,
grožñe.




Slatka
jela

Sve vrste
pudinga,
kolača u
kojima nema
dodatka
kvasca. Sutlijaš
i griz na mleku,
palačinke sa
sirom i
džemom,
piškote i keks.

Svi kolači sa
kvascem, kolači
sa kremom,
sladoled.



Pića
Čajevi od
kamilice, ruski
čaj – blagi,
napisi sa

Alkoholna pića,
kokteli, gazirani
sokovi, crne
kafe.




Vrsta
hrane
Dopušteno
Nije
dozvoljeno









Странице