- Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
- Ulkusna bolest i hronični gastritis
- Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
- Stroga crevna dijeta
- Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
- Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
- DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
- Akutni hepatitis
- Akutno zapaljenje žučne kese
- Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
- Akutni pankreatitis
- Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
- Dijeta kod čira na želucu
- Holesterol u krvi
- Ishrana za obolele od secerne bolesti
- Povecani holesterol i trigliceridi
Pravilna ishrana je osnovna metoda lečenjapovišenih masnoća u krvi. Ukoliko imate problem sa prekomernom težinom,potrudite se da smršate. Gubitak svakog kilograma odraziće se na snižavanjenivoa triglicerida i lošeg holesterola. Tri puta u toku nedelje trebakonzumirati ribu, 2-3 puta piletinu bez kožice, a samo jednom nedeljno crvenomeso (govedina, teletina, jagnjetina...) sa koga je prethodno uklonjena svavidljiva masnoća. Preporučuje se da meso bude bareno ili pečeno na roštilju. Nebi trebalo konzumirati više od 200 g crvenog mesa i mesnih prerađevinanedeljno, a preporučuje se unos najmanje 500 g povrća (sem krompira) dnevno.Povrće i voće najbolje je jesti u sirovom stanju ili bareno. Hranu treba štomanje soliti. Pušači obavezno moraju da ostave cigarete, a gojazne osobe daredukuju telesnu težinu.
Zabranjena hrana | Dozvoljena hrana | ||||
Punomasno mleko,ovcije kiselo mleko, šlag, puter, pavlaka, kajmak, punomasni sirevi (ovcji, kozji, kackavalj) | Obrano mleko (1,8% masnoće), jogurt, posni sirevi, biljna ulja (od suncokreta, kukuruznih klica i soje, maslinovo ulje) | ||||
Beli hleb i peciva, lisnato testo sa puterom i jajima, cips, smoki, štapici, krekeri, | Crni hleb, polubeli, hleb sa celim zrnima, graham hleb. Ako obrok sadrži pirinač, krompir ili testo – ne treba jesti hleb, pahuljice i sl. | ||||
Masna svinjetina, govedina, jagnjetina, pašteta, iznutrice, kobasice, salama, cvarci, slanina, mesne konzerve, žumance | Živinsko meso bez kožice (osim od patke i guske), riba, teletina i govedina, sardine iz ulja ali ocećene, belance, praška šunka, viršle | ||||
Krompir (pire, prženi, pomfrit, restovani) | Sve vrste povrća, preporučuje se po pola crnog luka svakog dana | ||||
Grožce, banane, smokve, urme, sušeno i kandirano voce, orasi, bademi, lešnici, lubenice, dinje, suvo grožde | Jabuke, višnje, kajsije, breskve, kruške, šljive, narandže, mandarine, grejpfrut, jagode, limun, maline, kupine, ribizle, borovnice | ||||
Svinjska mast, loj, margarin, majonez, kecap, vegeta, svi zacini sa dodatkom šecera | Pekmez, marmelada bez dodatnog šećera, poslastice sa kornfleksom ili ovsenim pahuljicama | ||||
Šecer i med u svim oblicima, pekmez, marmelada, torte, kolaci, sladoled, puding | Mineralna voda, svi voćni sokovi bez šećera, čaj i crna kafa bez šećera. | ||||
Sva alkoholna pica (vino, pivo, žestoka pica, likeri), svi sokovi sa dodatkom šecera, koka-kola i gazirani napitci, kakao i cokolada | |||||