Povecani holesterol i trigliceridi



  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi







Pravilna ishrana je osnovna metoda lečenjapovišenih masnoća u krvi. Ukoliko imate problem sa prekomernom težinom,potrudite se da smršate. Gubitak svakog kilograma odraziće se na snižavanjenivoa triglicerida i lošeg holesterola. Tri puta u toku nedelje trebakonzumirati ribu, 2-3 puta piletinu bez kožice, a samo jednom nedeljno crvenomeso (govedina, teletina, jagnjetina...) sa koga je prethodno uklonjena svavidljiva masnoća. Preporučuje se da meso bude bareno ili pečeno na roštilju. Nebi trebalo konzumirati više od 200 g crvenog mesa i mesnih prerađevinanedeljno, a preporučuje se unos najmanje 500 g povrća (sem krompira) dnevno.Povrće i voće najbolje je jesti u sirovom stanju ili bareno. Hranu treba štomanje soliti. Pušači obavezno moraju da ostave cigarete, a gojazne osobe daredukuju telesnu težinu.










Zabranjena hranaDozvoljena hrana



Punomasno mleko,ovcije kiselo mleko, šlag, puter, pavlaka, kajmak, punomasni sirevi (ovcji, kozji, kackavalj)



















Obrano mleko  (1,8% masnoće), jogurt, posni sirevi, biljna ulja (od suncokreta, kukuruznih klica i soje, maslinovo ulje)






















Beli hleb i peciva, lisnato testo sa puterom i jajima, cips, smoki, štapici, krekeri,











Crni hleb, polubeli, hleb sa celim zrnima, graham hleb. Ako obrok sadrži pirinač, krompir ili testo – ne treba jesti hleb, pahuljice i sl.




















Masna svinjetina, govedina, jagnjetina, pašteta, iznutrice, kobasice, salama, cvarci, slanina, mesne konzerve, žumance

Živinsko meso bez kožice (osim od patke i guske), riba, teletina i govedina, sardine iz ulja ali ocećene, belance, praška šunka, viršle




Krompir (pire, prženi, pomfrit, restovani)Sve vrste povrća, preporučuje  se po pola crnog luka svakog dana



Grožce, banane, smokve, urme, sušeno i kandirano voce, orasi, bademi, lešnici, lubenice, dinje, suvo groždeJabuke, višnje, kajsije, breskve, kruške, šljive, narandže, mandarine, grejpfrut, jagode, limun, maline, kupine, ribizle, borovnice



Svinjska mast, loj, margarin, majonez, kecap, vegeta, svi zacini sa dodatkom šeceraPekmez, marmelada bez dodatnog šećera, poslastice sa kornfleksom ili ovsenim pahuljicama



Šecer i med u svim oblicima, pekmez, marmelada, torte, kolaci, sladoled, puding
Mineralna voda, svi voćni sokovi bez šećera, čaj i crna kafa bez šećera.





Sva alkoholna pica (vino, pivo, žestoka pica, likeri), svi sokovi sa dodatkom šecera, koka-kola i  gazirani napitci, kakao i cokolada





















Странице