Tipična kožna bolest koju narod zove lišajem jer se pod lišajem isključivo podrazumijeva suho, Ijuskavo guljenje kože. U samom početku lišaj nalikuje kapljicama žbuke. Postupno se povećava i prekriva bijelim svijetlim naslagama — Ijuskama kože. Iz tih temeljnih oblika kasnije se mogu razviti najrazličitiji oblici.
Ljuskasti se lišaj javlja najprije na rukama i nogama, osobito na laktovima i koljenima, zatim na glavi, po kosi koja ili ispada ili se sljepljuje s Ijuskastim naslagama. Čest je slučaj da s kose prelazi na vrat i čelo. To je posebno važno radi toga što se može raspoznati i razlikovati od drugih kožnih bolesti.
Tok same bolesti raznolik je, no, ipak, traje nekoliko godina. Kadšto nestaje iznenada, a gdjekad se razvija polagano. Pojavljuje se na osamljenim mjestima, a ponekad u većim površinama. Ako se ne liječi, bolest se proširuje cijelim tijelom. Ponekad izgleda da je izliječena, međutim, iznenada se opet pojavljuje. Osobitih smetnji nema, osim što u samom početku svrbi malo koža. Ako je bolest zastarjela, ili zauzela većega maha, javljaju se bolne smetnje jer je koža postala suha i neelastična, tako da puca pri najmanjem pokretu. Zbog toga u tom stadiju bolesti bolesnici jako oslabe. Bolest nije zarazna. (Sunčanje ili ultravioletne zrake povoljno djeluju na psorijazu.)
Lecenje
Kupati se svaki treći dan u mlakoj vodi ćistim sapunom. Nakon kupanja istuširati se hladnom vodom i brzo posušiti laganim dodirima ručnika. Poslije toga, oboljele dijelove tijela navlažiti i ispirati čajem od mješavine trava:
40 g listova gaveza
30 g listova žutog ružmarina
20 g plodova crnog trna (suhih ili svježih)
10 g crvotočine
Pripremanje i primjena caja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 20 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 5 minuta. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu. Nakon što su se ovlažila i ispirala oboljela mjesta, osušiti i namazati melemom koji se priprema od slijedećih sastojaka:
4 dcl domaćeg maslinovog ulja
4 jušne žlice netopljenog mladoga masla iz kisela mlijeka
4 jušne žlice vrhnja sa slatkog mlijeka (jomužni kajmak)
20 g cvjetova i listova običnog ružmarina
20 g cvjetova i listova lavandule
20 g kore od zovine
10 g listova muške i ženske bokvice (jednakih količina)
Pripremanje i primjena melema:
Sastojke staviti u dublju posudu i lagano miješati na tihoj vatri dok se maslo i vrhnje rastope. Zatim dodati 2 dcl kantarion ulja i dalje miješati 40 minuta, pazeći da temperatura mješavine ne bude veća od 70°C, a to znači da mješavina ne smije proključati. Miješati svježe istesanim drvetom gloga ili cmog trna. Vruć melem procijediti kroz cjediljku sa sitnom mrcžom u staklenku. Kad se ohladi, začepiti i držati začepljeno.