субота, 19. март 2011.

Dijeta kod čira na želucu







  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi









1. Dijeta je sastavni deo lečenja i ne
prekida se bez obzira da li je lekar
obustavio lečenje lekovima ili nije.
2. Razlog produženom dijetetskom režimu
jeste taj da se ne jave ponovne
poteškoće i da se bolesnik ne vrati u
stanje pre lečenja.
3. Osnov dijete čine namirnice koje ne
izazivaju nadražaj sluznice želuca.
4. Treba češće uzimati manje obroke.
5. Način pripreme namirnica je kuvano,
dinstano, bareno.





Vrsta
hrane
DopuštenoNije dozvoljeno

Supe










Sve supe od
posnog mesa
teletine,
junetine,
piletine,
sluzave supe
od pirinča,
zobene
pahuljice, supe
od povrća sa
dodatkom
testenine,
griza, guste
supe i čorbe od
pasiranog
povrća.












Supe i čorbe od
masnog mesa,
supe na bazi
industrijskih
konentrata,
kisele čorbe,
supe spravljene
na prepečenom
ulju i brašnu.












Hleb i
testenine













Hleb beli (ne
sveži),
odstajali,
testenine.









Sve vrste
testenina koje
su rañene sa
kvascem, sveži
i topli hleb.



















Meso i
proizvodi
od mesa



Piletina bez
kožice, kuvana
i pečena,
teletina,
junetina mlada
bez žila, riba
bez kože. Sve
vrste mesa
treba
pripremati
pretežno
kuvanjem ili
pečenjem u
komadu. Kod
pečenja i
dinstanja meso
treba politi
vodom, koje
treba preliti
rastopljenim
maslacem ili
uljem.





Svinjetina sveža
ili sušena
(dimljena),
ovčetina,
divljač. Sva
mesnata jela –
konzervirana,
konzervirana
jela sa
povrćem.
Pohovana jela
od mesa,
sušena ili
dimljena riba,
konzervirana
riba, marinirana
riba.




JajaMeko kuvana.
Tvrdo kuvana,
pržena jaja na
masti i ulju.




Mleko i
proizvodi
od mleka

Mleko, mladi
sir, jogurt,
kiselo mleko.

Suvi sir,
dimljeni sir.



Povrće
Svo mlado
povrće. Ako je
povrće staro
menjamo mu
način obrade i
pripremanja.
Grašak i
šargarepu
pasiramo.
Povrće
najčešće
kuvamo,
barimo a tek
na kraju jelo
prelijemo

rastopljenim
maslacem,
uljem.
Upotrebljava se
zelena salata,
kupus. Umesto
sirćeta
upotrebljava se
sok od limuna.
Krompir baren,
kuvan, pire –
krompir.


Svež i kiseli
kupus, grašak
nepasiran, kelj,
cvekla,
mahunasto
povrće,
krastavci,
paprika, luk,
ren i umaci od
rena, svo
konzervirano
povrće, pržen
krompir,
pomfrit, čips.



Voće
Od svežeg
voća: banane,
jagode, kupine,
maline,
borovnice,
jabuke bez
kore, šljive bez
kore, zrele
smokve. Sve
vrste kuvanog
voća ali
odstranjene
kore kao
kompot. Sve
vrste pirea i
pudinga od
voća.

Sveže sa korom
i kiselo voće
koje nije
potpuno sazrelo
– kao jabuka,
šljive, kruške,
grožñe.




Slatka
jela

Sve vrste
pudinga,
kolača u
kojima nema
dodatka
kvasca. Sutlijaš
i griz na mleku,
palačinke sa
sirom i
džemom,
piškote i keks.

Svi kolači sa
kvascem, kolači
sa kremom,
sladoled.



Pića
Čajevi od
kamilice, ruski
čaj – blagi,
napisi sa

Alkoholna pića,
kokteli, gazirani
sokovi, crne
kafe.




Vrsta
hrane
Dopušteno
Nije
dozvoljeno









Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje

Akutni pankreatitis

Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva



  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi





Za hronične bolesti žučne kese i žučnih
puteva preporučuje se ishrana kao i za
hronično zapaljenje, stim da se masti još više
ograničavaju i ne upotrebljava se žumance.
Posle operacije žučne kese dijetalna ishrana nije
obavezna, iskustva su različita i teže se mogu
svesti na jedinstvena pravila.

Akutno zapaljenje žučne kese


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi





Ukoliko je u pitanju akutno zapaljenje žučne
kese, čajna pauza (samo čajevi, oligomineralne
vode) traje do 3 dana.
U drugoj fazi sprovodi se stroga dijeta kada se
oprezno daju sluzave čorbe, meko kuvane
ovsene pahuljice u obranom mleku, nemasne
supe, a zatim supe od pasiranog povrća,
mlečni pire krompir, sutlijaš, kompoti, bisti
voćni sokovi, i na kraju gusti sokovi, pire od
jabuka, oljušteno voće, dvopek


U prelaznoj dijeti daju se proizvodi od belog
brašna, pirinač, kuvan krompir, dinstana
živina ili teletina, povrće uz minimalno
dodate masnoće (ulja, butera ili kiselog
mleka), sladak i posan keks, biskvit, pudinzi.
U mirnom razdoblju bolesnici koji boluju od
bolesti žučnih puteva su na trajnoj zaštitnoj dijeti
sa nemasnim jelima, bez jaja, pavlake,
mahunarki, kiselog testa, svežeg voća u
većim količinama i sl.




Akutni hepatitis



  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi




Kod akutnog hepatitisa u početku bolesti daje se
stroga dijeta, pretežno tečnosti niske energetske
vrednosti, siromašne belančevinama, u fazi
popravljanja apetita savetuje se prelazna dijeta, a u
fazi izlečenja prelazi se na trajnu zaštitnu dijetu za
bolesti jetre.
Vreme prelaska na normalnu ishranu utvrdjuje lekar.
Bolesnici sa hroničnim bolestima jetre treba da se
hrane zaštitnom dijetom za bolesti jetre.

Dieta kod oboljenja zucne kese



  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi











Dijeta kod obljenja žučne kese
- opšta uputstva –
1. Neophodno je da se pridržavate
uputstva za ishranu
2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa
malo nesvarljivih materija.
3. Naročito treba izbegavati jela koja
nadimaju..
4. Koristiti namirnice bogate ugljenim
hidratima i proteinima a siromašne
masnoćama.
5. Sva jela treba uvek sveže pripremati.
6. Način pripreme namirnice je kuvano,
bareno, dinstano.
7. Treba češće uzimati manje obroke.





Vrsta
hrane
DopuštenoNije dozvoljeno


Hleb i
testenine







Beli hleb,
dvopek,
piškote, keks,
testenine,
rezanci, jela
od brašna,
krompir,
pirinač.










Sve vrste svežeg
i vrućeg hleba,
sveže testo,
lisnato testo.













Meso i
proizvodi
od mesa








Piletina bez
kožice, mlada
teletina,
posna šunka,
posne vrste
ribe: bakalar,
pastrmka.








Svinjetina, sve
vrste iznutrica,
dimljena i
salamurena
mesa. Mesne
prerañevine,
masne vrste riba
(tunjevina, šaran,
jegulje, sardina,
sardele), riblje
konzerve.















Mleko i



mlečni
proizvodi



malim
količinama,
kiselo mleko,
jogurt,
surutka.









Jaja
Najbolje samo
kuvana u
pudinzima,
kaši ili u
supama –
jednom
nedeljno.

Tvrdo kuvana
jaja, jaja na oko,
jaja u majonezu.



Povrće
Šargarepa,
zelje, špargle,
spanać,
zelena salata,
rotkvice,
celer, mladi
pasulj, svo
mlado povrće
pasirano.
Baren ili
kuvan
krompir, pire
- krompir, i
krompir
pripremljen sa
maslacom.

Kelj, kupus,
karfiol, keleraba,
crni luk, zelena
paprika, kiseo
kupus, suvi
mahunasti
plodovi,
krastavac,
feferone, ...
pečen krompir,
pomfrit, čips i
salate od
krompira.



Voće
Sve vrste
kuvanog voća
bez kore,
kompoti,
voćne salate,
voćni sokovi.

Dunje, lubenice,
dinje i kruške.



Masnoće
Maslac, ulje
(biljno).

Teško rastvorljive
masti (svinjska
mast, guščija
mast, mast od
pečenja,
majonez).



Slatkiši
Razne vrste
pudinga, koh
od pirinča,
kolači sa
biskvitom,
medenjaci,
keks, ovsene
pahuljice,
palačinke (bez
jaja).

Kolači sa mnogo
masnoće i
kremovima,
čokolade,
punjene
bombone,
sladoled, kremovi
sa sladoledom,
kolači sa
orasima,
lešnicima,
bademima.



Napici
Voćni sokovi,
bela kafa,
blag čaj,
blaga crna
kafa.

Ruski čaj,
alkohol, kokteli
sa alkoholom,
mineralna i
gazirana pića.



Začini
Svi domaći
začini,
peršun, kim,
mladi luk,
cimet, vanila.

Jaki začini: biber,
paprika, beli luk,
senf.




Vrsta
hrane
DopuštenoNije dozvoljeno


Normalne vrednosti krvi i urina

KRV - HEMATOLOŠKI PARAMETRI Hemoglobin - normalno: 110-165 g/l • Snižene vrednosti su najčešće znak anemije. • Povišene vrednosti mogu biti ...