субота, 19. март 2011.

DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi



Cilj dijetetike kod oboljenja jetre,
žučnih puteva i pankreasa jeste da
popravi stanje ishranjenosti
pacijenta, kao i opšte stanje
pacijenta tokom akutne faze bolesti.


Potpunu zabranu uzimanja alkohola,
Upotrebu potpuno svežih namirnica, uz strogo
izbegavanje konzerviranih mesnih i ribljih proizvoda,
kao i suhomesnatih, dimljenih, sušenih, fermentiranih
mesnih proivoda,
upotrebu nemasnih vrsta mesa, kao i jaja u
umerenoj količini,
izbegavanje pikantnih, zrelih, fermentisanih sireva


zabranu teže svarljivog lisnatog i mahunastog povrća
u zavisnosti od funkcije organa za varenje bolesnika,
masti se ograničavaju samo izuzetno, mada se
preporučuju biljna ulja korišćena samo jednom
zabrana upotrebe začina kao biber, paprika, senf, a
hrana se soli umereno
ne preporučuju se teški masni kolači.

Dijeta kod bolesti jetre:                                                                     

                                                                                           Dijeta kod oboljenja zucne kese klikni ovde

Vrsta
hrane

Dopušteno
Nije dozvoljeno
Supe
















Sve vrste
supa od
posnog
mesa,
pasiranog
povrća,
žitarica.










Supe od masnog
mesa i sa
dodatkom suvišne
masnoće, ulja,
pavlake, kajmaka,
itd.




Meso i
proizvodi
od mesa
















Sve vrste
posnog
mesa,
teletina,
junetina,
piletina, riba.










Svinjetina i njeni
proizvodi
(kobasice, čvarci,
mast), guske,
ovčetina, iznutrice
i masna riba.




Mleko i
mlečni
proizvodi








Obrano
mleko,
jogurt, kiselo
mleko, mladi
posni sir,

napici sa
obranim
mlekom i
jogurtom.





Povrće

Spanać,
šargarepa,
krompir,
tikvica,
blitva, zelje.



Pasulj, grašak,
sveži kiseo kupus,
kelj, krastavci svež
i kiseo, paprika,
crni i beli luk,
feferone, cvekla i
praziluk..
Voće

Sveže i
kuvano i
voćni sokovi



Orasi, bademi,
lešnici.
Slatkiši

Palačinke sa
svežim sirom
ili džemom
sutlijaš, griz
na mleku.



Kolači i torte sa
kremovima,
kolaci sa
orasima,bademom,
i lešnicima.
Začini




Biber,ljuta
paprika,jako sirće.
Pića

Bezalkoholna
pića, blagi
čajevi,
kakao,
sokovi od
voća
i povrća



Sva alkoholna i
gazirana pića
Žitarice

Sve vrste
jela od
brašna i
testenine,
beli hleb,

crni,
kukuruzni,
pirinač,
zobene
pahuljice





Biber,ljuta
paprika,jako sirće

Vrsta
hrane

Dopušteno

Nije dozvoljeno






























Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi




Ishrana treba da bude sastavljena suprotno nego kod
zapaljenja creva.
Primarna nutritivna terapija kod zatvora je adekvatna
konzumacija dijetnih vlakana.
Dijetna vlakna je najbolje uneti putem integralnih žitarica i
njihovih proizvoda, voća, povrća, leguminoza, semenki i
jezgrastog voća, a nekada se savetuje i dodavanje
suplemenata.
Mleko može stvoriti veći zatvor kod nekih pacijenata, te je
bolje unositi jogurt.
Ograničava se upotreba proizvoda od belog brašna, kao i
pire krompira.


Dnevno treba unositi najmanje 2 l tečnosti, a naročito su
pogodne mineralne vode bogate sulfatima i magnezijumom.
Po ustajanju je korisno popiti čašu mlake vode.
Kretanje i fizička aktivnost smanjuju zatvor, a svakako treba
izbegavati stalnu upotrebu laksativa.
Trening defekacije je vrlo bitan: neposredno nakon obroka,
posebno doručka, aktivnost creva se povećava, pa 10-ak
minuta nakon obroka treba početi sa defeciranjem. Po
potrebi, pokuša se ponovo tokom dana posle ručka i posle
večere. Ukoliko se simptomi zatvora ne smanjuju za 7 dana,
javite se lekaru.

Kod hroničnih proliva i osetljivih creva treba


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi




minimalna upotreba bilo koje masti, posebno
propržene,
hrana treba da je siromašna celulozom, umerena u
proteinima, a bogata vitaminima,
sveže povrće treba izbegavati posebno u periodu
pogoršanja bolesti, već ga treba kuvati, dinstati i
propasirati,
punomasno mleko i mlečni proizvodi, kao i belance
jajeta se različito podnose od strane pacijenata, pa ih
treba obazrivo koristiti,


��sveže meso se sprema dijetalno, a suhomesnati
proizvodi i konzerve su zabranjeni,
��dugotrajna upotreba kuvane hrane zahteva dodavanje
vitaminskih dodataka po preporuci lekara,
��blaži začini se mogu koristiti, crni i beli luk samo u
kuvanom obliku, a soliti umereno.
��Kod oboljenja creva savetuje se da hrana bude
bogata vitaminima, a siromašna u celulozi, što
znači da biljne namirnice treba duže kuvati i
propasirati pre jela.

Stroga crevna dijeta



  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi



Posle čajne pauze sprovodi se stroga crevna dijeta
sastavljena od tečne i kašaste hrane:
�� čajevima se dodaju pirinač, griz, sluzave čorbe,
�� a zatim i propasirano povrće,
�� gušća jela sa testeninom i pirinčem,
�� manje količine kompota od jabuka, ne preslatkog
�� i na kraju krompir-pire i kuvano mlado nemasno
meso.
Posle nekoliko dana može se preći na normalnu
ishranu.

Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi



Bez obzira na uzrok proliva čajna pauza je
početak svakog lečenja. Neutralni čajevi kao npr.
čaj od šipka, kupinovog lišća i sl. deluju kao
topli napitak sa minimumom šećera.
Lekoviti čajevi povećavaju otpornost sluzokože
organa za varenje (npr. pravi rusku čaj, jak
čaj od borovnice, čaj od žalfije i čaj od suvih
krušaka), ublažavaju grčeve (jak čaj od
kamilice) i deluju protiv nadimanja (čaj od
kima, nane, anisa).
Lekoviti čajevi se mogu mešati.


Navedeno gladovanje može trajati 24 h, a
izuzetno i 48 h.
Ukoliko proliv i dalje ne prestaje pre prelaska na
strogu crevnu dijetu, pacijentu davati posoljene i
procedjene supe od kostiju i povrća.
Ukoliko se stanje bolesnika ne popravlja i pored
preduzetih mera, neophodno je konsultovati
lekara.


Ulkusna bolest i hronični gastritis


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi



zabranjena je vruća, ledena, preslatka i prekisela hrana,
treba žvakati polako,
Ne uzimati veću količinu tečnosti odjednom
Jela se pripremaju kuvanjem ili dinstanjem sa minimalnom količinom
masti, s tim da se masnoća (ulje ili buter) dodaje na kraju, najbolje bez
zaprške,
��Jaki, pikantni začini, mnogo soli, ljute papričice i sveži luk se
zabranjuju,
��Alkoholna pića se koriste samo izizetno,
��Nije neophodno uzimanje previše mleka,
��Nakon obilnog obroka preporučuje se jednosatni odmor.

Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta


  1. Oboljenja gornjeg dela digestivnog trakta
  2. Ulkusna bolest i hronični gastritis
  3. Ishrana kod akutnih bolesti creva sa prolivom
  4. Stroga crevna dijeta
  5. Kod hroničnih proliva i osetljivih creva
  6. Ishrana kod opstipacije i divertikula debelog creva
  7. DIJETETSKI ASPEKTI OBOLENJA JETRE, ŽUČNIH PUTEVA I PANKREASA
  8. Akutni hepatitis
  9. Akutno zapaljenje žučne kese
  10. Hronične bolesti žučne kese i žučnih puteva
  11. Akutni pankreatitis
  12. Nepreporučljiva jela u zaštitnoj ishrani organa za varenje
  13. Dijeta kod čira na želucu
  14. Holesterol u krvi
  15. Ishrana za obolele od secerne bolesti
  16. Povecani holesterol i trigliceridi



��Otežano žvakanje i gutanje- tečna do
kašasta ishrana(u zavisnosti od stepena
oštećenja)
��Refluks i/ili zapaljenje jednjaka-izbegavati
obilne , masne obroke, naročito pre
spavanja, čokoladu, pepermint, alkohol,
kiselo, ljuto, kofeinske napitke

��Akutni gastritis-odmoriti želudac uz blage
čajeve.

Normalne vrednosti krvi i urina

KRV - HEMATOLOŠKI PARAMETRI Hemoglobin - normalno: 110-165 g/l • Snižene vrednosti su najčešće znak anemije. • Povišene vrednosti mogu biti ...