петак, 4. март 2011.

Akutni gastritis




1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            


Ponutrica želučane stijenke je koža-sluznica koja osim sluzi izlučuje probavne sokove, solnu kiselinu i pepsin. Najučestaliji uzrok akutnom želučanom kataru (upali) je suviše teško, prehladno i neukusno jelo koje se teško probavlja, a jede neumjereno. Tada se sluznica želuca upali, otekne, zacrveni i nastupe poremećaji u probavi. Bolest je veoma neugodna. Ponajprije se javlja osjećaj kao da je želudac prenapunjen, zatim ponestaje teka, nastupa bol kao da »peče« te lagana gastrična groznica. Jezik je obložen debelim slojem, a u predjelu želuca nastupaju žestoke boli. Stolica je tvrda, ili se javljaju proljevi.
Poseban oblik akutnog želučanog katara nastaje u mamurluku, stanju nakon preobilnog uživanja alkohola. Zbog suviška alkohola nastupa zastoj u izlučivanju probavnih sokova, sadržaj se želuca brzo rastvori, a želučana sluznica postaje jako nadražena.
Llječenje
Kao što smo u uvodnom dijelu poglavlja naglasili, za uspješno liječenje želučanog katara, katara dvanaesterca, čira na želucu i dvanaestercu te svih crijevnih bolesti potrebno je bezuvjetno odbaciti cigarete, alkohol, konzervirane prerađevine, kavu, biber, Ijuta zapržena jela, jako začinjena, suha i kisela jela, fermentirani sir i hranu koja nagriza i nadražuje ionako oštećenu sluznicu.
Sastav čaja:
30 g listova pitome nane
30 g cvjetova kamilice
30 g cvjetova i listova kunice
30 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta
30 g stabljike petrovca
30 g listova i cvjetova matičnjaka
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 1/2 litru vode preko noći namočiti 5 g mješavine trava. Ujutro kuhati — kad proključa, poklopljeno kuhati 1 minutu, zatim ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Svu količinu čaja popiti u toku dana: po 1 dcl prije i poslije jela, a preostalu količinu u toku dana umjesto vode.
Za vrijeme liječenja hranu je potrebno jako raskuhati i pripre-mati na ulju. U manjoj količini može biti zastupljena masnoća životinjskog porijekla, ali se jelo ne smije zapržiti. Umaci ne dolaze u obzir. Od svega je ponajbolje jesti jako raskuhanu (rastvorenu) zelen. Dopušteno je uzimati i med s čajem.
Preporučeni postupak liječenja traje do 2 mjeseca.

Normalne vrednosti krvi i urina

KRV - HEMATOLOŠKI PARAMETRI Hemoglobin - normalno: 110-165 g/l • Snižene vrednosti su najčešće znak anemije. • Povišene vrednosti mogu biti ...