Virusna je kožna bolest a očituje se malim vodolikim mjehurićima što se uzdižu nad crvenom i upaljenom kožom. Uobičajeno se pmža nekim živčanirn ogrankom i ograničava se samo na jednu polovicu tijela. Postoje dva oblika jagline. Međusobno su slični, ali se zapravo oštro razlikuju. To su obična jaglina (ospi) i pasasta jaglina (pasasti osip, herpes zoster).
Običan herpes javlja se uglavnom uz hunjavicu i želučani katar, posebice na usnama te ne čini posebne poteškoće. U muškaraca se često javljaju na spolovilu. Mjehurići se raspuknu i osuše ostavljajući iza sebe žutu krastu različite veličine, a koja se također suši.
Pasasti osip (osip pasanac) kožna je bolest koje osnovicu sačinjava upala nekog živčanog ogranka. Zbog toga su razumljivi jaki bolovi koji se javljaju prije, za vrijeme i poslije bolesti. Mjehurići uobičajeno nastaju na trupu pa ga u obliku pojasa opkoljavaju od sredine prsa ili trbuha do hrptenjače — odatle i naziv pasasti, pasanac. Pasasti osip može se javiti na drugim mjestima, osobito na glavi, no nikad ne prelazi na drugu polovicu tijela. Uzrok tome leži u simetričnom rasporedu živaca što izlaze iz mozga i kralješ nice te ni na jednom mjestu ne prelaze polovicu tijela. Prije pojave pasastog osipa na mjestima gdje će se pojaviti javljaju se jaki bolovi. Prije provale mjehurića nastaju opće organske smetnje po-praćene grozničavim pojavama.
Liječenje
U toku tjedna dva puta kupati se u uvarku od trina sijena, a nakon toga jako namočiti oboljele dijelove tijela mješavinom domaćeg vinskog octa i vode (2 dijela octa, 1 dio vode). Sačekati da se dobro posuši, a onda lagano namazati kantarion uljem ili običnim maslinovim uljem.
Osim toga, jedanput tjedno okupati se u uvarku što se priprema na slijedeći način: u 10 litara proključale vode staviti 1/2 kg jelovih i borovih šišarki, tako mladih da u njima sjeme nije još sazrelo, i 1/2 kg borovih iglica. Mješavinu kuhati na laganoj vatri 30 minuta. Kupati se mlakim uvarkom.
Piti čaj od mješavine jednakih količina Ijekovitih biljaka
vrbove lcore
hrastove kore
korijena koprive
listova dinjice
listova planinskog pelina
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 2 minute. Hladan čaj procijediti u bocu i držati na hladnom i tamnom mjestu. Dnevno popiti pripremljenu količinu od 1 litre čaja: 3 puta po 1 dcl prije i poslije jela, a preostali dio između obroka, umjesto vode. Prvi dan čaj zasladiti medom, drugi dan piti gorak čaj, a treći dan čaju dodati svježi limunov, narančin ili neki drugi voćni sok. Redoslijed zadržati do kraja liječenja.
Jesti jako raskuhanu hranu, pripremljenu na biljnom ulju sa što više povrća i zeleni. Potpuno odbaciti suhomesnate proizvode, sve vrsti konzervi kao i masnoće životinjskog porijekla