Kronična je kožna bolest kod koje se na koži uzdižu mjehuri. Koža najprije pocrveni, a zatim nastaju mjehuri, koji su ispočetka u obliku graška, a zatim postaju veći dok se ne spoje u cijele površine. Težina bolesti ne zavisi o veličini mjehura, nego o nji hovoj količini. Sadržaj mjehura u početku je proziran, ali za nekoliko dana postaje mutan. Poslije toga mjehur pukne i stvara kraste. Na mjestima bolesti većih površina nastaje bolna upala. Bolesnike jako svrbi koža; uz to je jako napeta te silno boli i rnuči bolesnika. Postupno kraste otpadnu, a na njihovu mjestu pojavljuje se nova koža polucrvene boje. Naoko se čini da je bolest prošla, no nakon kratkog vremena pojavljuje se novi lišaj. U osobito teškim slučajevima trpe kože sluznice, osobito gomjih dišnih kanala. U ustima, ždrijelu i grkljanu nastaju mjehuri koji, nakon što se raspuknu, ostavljaju grdne rane, to, pak, uzrokuje velike smetnje. U tom je slučaju ishrana otežana te bolesnici jako slabe.
Liječenje
Za vrijeme liječenja naizmjenično upotrebljavati (kuhati) jedan dan sjeme pšenice, drugi ječma, a treći zobi. Dakle: u 2 litre pro-kuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 1/2 kg žita. Ujutro staviti na laganu vatru i kuhati 1 sat. Ohlađenu tekućinu procijediti i dodati 1/2 kg listova pitome nane. Staviti na vatru da provri i odmah skinuti i ohladiti poklopljeno. Skuhano žito pojesti u toku dana, a napitak piti umjesto vode. Uz to, ako je moguće, u proljeće kad loza soči, hvatati njezin sok i piti.
Oboljela mjesta mazati jednim od dva preporučena melema.
Sastav melema (1):
30 g suhog i usitnjenog korijena koprive
30 g velikog štavelja
10 g listova i cvjetova kunice
Jako usitnjenim travama dodati 1 litru slatkog mlijeka (nekuhanog) i kuhati na laganoj vatri 25 minuta neprekidno miješajući svježe istesanim drvetom gloga ili crnog trna. Poslije toga dodati 4 jušne žlice meda kuhajući dalje još 10 minuta. Vruć melem procijediti kroz sitnu cjediljku, a kad se ohladi začepiti i držati na tamnom mjestu.
Sastav melema (2):
100 g stucane šepurike suhe
100 g usitnjenog korijena štavelja
50 g gaveza
Travama dodati 1 litru nekuhanog slatkog rnlijeka i 6 žlica meda. Kuhati na tihoj vatri 30 minuta neprekidno miješajući istcsanim drvetom gloga ili crnog trna. Sve druge upute kao u prethodnom melemu. Jesti što raznovrsniju hranu, uglavnom kuhanu i jako raskuhanu. Iz jelovnika izbaciti suhomesnate i konzervirane proizvode te svinjetinu i slastice. Jesti što više crvenog luka, svježeg ili u hrani.