петак, 4. март 2011.

Stcana kap (infarkt)




1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            


Bolest nastaje kao posljedica potpunoga prekida krvotoka u jednoj grani koronarke, ili njezina začepljenja. Kod srčane kapi ili infarkta u predjelu srca osjeti se snažna, iznenadna i dugotrajna bol. Ona traje najmanje pola sata a kadšto i po nekoliko sati, za razliku od boli kod angine pektoris, koja traje do 5 minuta. Za bolesnika su najopasnija prva 24 sata. Onaj dio srca koji nije dobivao krv, propada i umire. Na mjestu izumrlog dijela stvara se ožiljak što slijedi otprilike 6 tjedana nakon udara. Tek tada bole-snik smije ustati.
Sastav čaja:
40 g hrastove kore (donje bijele)
40 g stabljike preslice
40 g listova i cvjetova kantarije muške
40 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta
40 g konjogriza (cijele biljke bez listova)
40 g stabljike miloduha
30 g samljevena lanenog sjemena
30 g listova i cvjetova amike
20 g listova vinove loze
20 g listova divlje nane
20 g stucane smrekove cme bobe
20 g stucane bobe borovnice
20 g listova matičnjaka
Pripremanje i primjena čafa:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i po 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka prije jela, uzima se, jedan dan, srednja žlica jednako smiješanih količina svježe ocijeđe-noga limunova soka i meda, a drugi dan, srednja žlica naribane mrkve pouljene rafiniranim maslinovim uljem.
Svu hranu pripremati na biljnom ulju i bez zaprške. Što više jesti raskuhano povrće. Preporučuje se jesti češće a manje obroke. Ne do zasitnosti. Gojazne osobe treba da uzimaju što manje količine hrane kako bi smršavili, a time djelomično rasteretili srčani mišić.
Kod srčane kapi osobito je važan postupak koji se čini pri samom udaru, tj. u trenutku kad bolesnik prema sirnptornima bo-lesti usjeća bolove u. grudnom košu. Prije svega, potrebno je bolesnika poleći na leđa, raskopčati sve sveze, steznike i slično, i s pravim vinskim octom rnasirati najprije ispod nosa, pri čemu bolesnik treba da diše na nos, a ako je to nedovoljno, i na usta. Zatim, masirati sljepoočnice, uši, grudi i ispod pazuha. Nakon toga nastaviti mirno ležati uz duboko disanje. (U početku liječenje se provodi na intenzivnoj njezi.)
Za vrijeme liječenja strogo je zabranjeno pušiti cigarete, piti alkohol, crnu kavu, jesti govedinu, plavu ribu, konzervirane prera-đevine, slan sir, zapržena jela i svu hranu koja nadima.

Hronicne reumatske bolesti srca



1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



Kronične reumatske bolesti srca mogu slijediti preboljelu reu-matsku groznicu. Od tih bolesti bolesnici boluju nekoliko, pa i de-setke godina.
Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike preslice
40 g listova i cvjetova kunice
40 g stabljike (bez listova) konjogriza
40 g stabljike ivanjskoga cvijeća
40 g stucane smrekove cme bobe
30 g listova vinove loze
30 g listova i cvjetova miloduha
30 g stabljike vrijeska — plavoga cvijeta
30 g stucane smrekove crvene bobe
30 g listova lopoča
30 g cvjetnih vrhova potočnjaka
30 g listova kadulje
20 g stabljike ive trave
20 g stucana žira
20 g šipurike (stucati ili samljeti plodove)
20 g hrastove kore (donje bijele)
20 g hrastovih mladih listova
20 g crvotočine
Pripremanfe i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i poklopljeno hladiti. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka prije jela, uzima se srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja, a nakon napitaka §to se piju poslije jela, uzima se srednja žlica mješavine jednakih koli-čina meda i limunova soka. Za svaku priliku to se posebno priprema. Boluje li bolesnik od šećeme bolesti, umjesto meda treba da uzima maslinovo ulje.
Obavezno grijati čitavo tijelo, a posebno vrat i zglobove. Sve ostalo kao i za liječenje akutne reumatske groznice (str. 49).
Kao dopunsko liječenje uzima se 4 puta dnevno po 1 srednja žlica napitka koji se priprema tako da se u 3 dcl umjereno pripremIjenog čaja od kupinovih i maslinovih listova, ili šepurike stavi:
40 g samljevene šipurike
40 g limunova soka
40 g meda 1 žlica rakije lozovače
Mješavina se promijeSa i stavi poklopljena na vatru. Cim provri, skida se s vatre i hladi poklopljeno. Hladno procijediti u tamnu bocu i čuvati na hladnom i tamnom mjestu jer je mješavina sklona kvarenju.
Osim toga, potrebno je 2 puta dnevno piti po 1 dcl limunade koja se priprema od prokuhane i ohlađene vode i svježe ocijeđena linnmovog soka i listića ružmarina. Limunada se priprema dan prije upotrebe tako da se na 2 dcl prokuhane vode doda nepuna žlica meda i 12 sitno iskidanih listića ružmarina te sok od 1 lununa iz kojega središnjeg dijela se prethodno izreže kriška koja će poslu-žiti kao poklopac. Prije nzimanja limunade, tj. slijedećeg dana, kriška-poklopac se iscijedi, ružmarin izbaci i pije se, kao što je rečeno, ujutro i navečer po 1 dcl. Inače, krišku-poklopac treba postaviti na ružmarin.

UPALA OSRČJA
Osrčje obavija srce poput vreće te je posebnim listom usko sraslo sa srčanim mišićem.
Upala osrčja obično je povezana s drugim bolestima koje su nastale prije nje. Najčešće dolazi nakon upale zglobova (reumatiz-ma u zglobovima). 1 zarazne bolesti izazivaju upalu osrčja, a u nekirn slučajevima se i ne zna pravi uzrok i razlog nastanka. Upalu osrčja može pratiti i izljev tekućine u osrčje, koja znatno otežava rad srca. Bol je uglavnom najjača kad bolesnik leži na leđima pa tada diše teže.
Liječenje
Sastav čaja:
50 g stabljike kunice
50 g stabljike potočnjaka
50 g stabljike preslice
50 g stabljike plućnjaka
40 g koprive (više korijena)
30 g stabljike vrijcska — plavoga cvijeta
30 g islandskoga lišaja
30 g listova i cvjetova kantarije muške
20 g hrastove kore (s mlađih grana)
20 g vrbove kore (s n-ilađih grana)
20 g imele bijele
20 g stucana lanenog sjemena
20 g stucana sjemena od divlje djeteline
20 g korijena iđirota
20 g listova kadulje
20 g stabljike ive trave
20 g žila i korijenja lincure
20 g stabljike majčine dušice
20 g samljevena korijcna srčanika
Pripremanje i primjena čaja:
Sve trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti po-klopljeno, procijedili u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela i poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja žlica rafinira-nog maslinovog ulja.
Uzimati 3 puta dnevno srednju žlicu meda i svježe ocijeđenoga limunovog soka — za svaku priliku posebno pripremiti. To se uzima s vodom u kojoj se nalazi 12 kapi octa od domaćeg crnog vina. Svako jutro umivati se hladnom vodom, osobito vrat, grudi i ispod ruku. Postupak vremenski treba da bude kratak, a nakon toga se brzo istrljati i obući.
Ako se radi o težem stupnju oboljenja i o bolesti u gojaznih Ijudi, opisani čaj potrebno je uzimati još dva puta, i to oko 10 i 16 sati.
U ishrani odbaciti sve što uvjetuje gojaznost, posebno slatkiše i pečenja. Svu hranu, inače, podesiti kao kod bolesti ateroskleroze. Isto i zabrane. U potpunosti izbaciti cigarete i alkohol.
Lijek za jačanje srčanog mišića
Pored specifičnog liječenja koje je prikazano uz bolesti srca i osrčja (str. 50), za jačanje srčanog mišića neobično je koristan lijek koji se priprema u vidu tinkture:
10 g listova kadulje
10 g stabljike preslice
10 g cvjetova i listova kunice
10 g listova i cvjetova plućnjaka
10 g listova miloduha
10 g listova i cvjetova vrijeska — plavog cvijeta
10 g usitnjena korijena srčanika
10 g listova i cvjetova timijana
10 g listova i cvjetova majčine dušice
10 g listova bokvice muške
10 g listova bokvice ženske
10 g isjeckanih žila Uncure
10 g listova crvotočine
10 g stabljike komorača
10 g listova omana
10 g stabljike rusomače
10 g žila pirevine
10 g listova LLmuna
Pripremanje i primjena tinkture:
Sve trave jako usitniti i staviti u staklenu posudu od 4 litre. Na mješavinu naliti 3 litre rakije lozovače jačine 40 do 45 vol.% alkohola, začepiti i ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga tinkturu procijediti u drugu staklenu posudu ili bocu. U preostale trave može se još jednom dodati 3 litre rakije lozovače i ponoviti postu-pak, s time da u drugom postupku staklenka bude začepljena 48 sati. Procijeđena tinktura drži se na tamnom mjestu. Uzima se 3 puta dnevno po 18 do 20 kapi na kocki šećera ili uz srednju žlicu meda.
Osim tinkture, za jačanje srčanog mišića veoma je koristan i lijek koji se priprema od 1/2 litre brezova soka, 1/2 litre rakije lozovače jačine 40 do 45 vol.% alkohola i 3 dcl umjereno priprem-Ijenog čaja od hrastove kore (hrasta lužnjaka). To se dobro izmi-ješa i zatim se doda 1/2 kg meda i svježe iscijeđeni sok od 1 limuna. Ponovo promiješati i uzimati po 4 puta dnevno jednu jušnu žlicu, a nakon toga popiti 1/2 dcl umjereno priprernljenog čaja od mješa-vine jednakih kolićina majčine dušice i imele bijele.

Akutna reumatska groznica



1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



Bolest se očituje u vidu upale koja zahvaća velike zglobove, tj. koIjena, laktove, gležnjeve i ramena, a često srčane zaliske i sam srčani mišić. Od bolesti boluju pretežno djeca u dobi od 5 do 15 godina. Obolijevaju i mladi Ijudi, uglavnom do dvadesete godine starosti.
Akutna reumatska groznica počinje u vidu angine, zapaljenja usne šupljine ili bronhitisa. Taj oblik infekcije traje 3 do 4 dana, i duže, tj. od 5. do 14. dana bolesnicima se povisuje temperatura tijela te osjećaju bolove u velikirn zglobovima. Budući da su bolovi u zglobovima veoma jaki, bolesnici su prisiljeni leći u krevet. lako bolesnici ne osjećaju jače smetnje u predjelu srca, računa se da je najmanje polovici bolesnika zahvaćeno i srce. Oni koji su jednom preboljeli tu bolest, poslije lakše ponovo obolijevaju. Ukoliko se bolest ne smiri, najdalje u roku od 3 do 6 mjeseci prelazi u kronično stanje. Reumatska groznica veoma je ozbiljna bolest s teškim po-sljedicama te zbog toga, ukoliko se radi o bolesnu djetetu ili mla-đem čovjeku s bolovima u zglobovima i povišenom temperatnrom tijela, potrebno je imati na umu ovu bolest i brzo se liječiti. (U početku liječi se u bolnici.)
Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike preslice
40 g cvjetova i listova kunice
40 g stabljike konjogriza
40 g stabljike ivanjskoga cvijeća
40 g listova lopoča (vodene ruže)
40 g zvjezdana (rožaste djeteline, površinski dio)
40 g cvjetnih vrhova potočnjaka
40 g žila zečjeg trna
40 g stabljike zečjeg trna
20 g listova ribiza crvenoga
20 g listova kadulje
20 g ive trave
20 g listova divlje nane
20 g korijena iđirota
20 g plodova drača
20 g stabljike majčine dušice
Pripremanje i primjena čaja:
Travu jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopIjeno. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela i po 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja. Djeca do 12 godina starosti taj čaj treba da piju dnevno 6 puta, po 1/2 dcl prije jela i 1/2 dcl poslije jela. Prema tome, djeca toga uzrasta dnevno trebaju uzimati i 6 laganijih obroka jela. Iza svih napitaka uzima se, također, srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja.
Bolesnik treba da boravi u zračnoj i provjetrenoj prostoriji, a da ne bude hladna. Potrebno je umjereno grijati oboljela mjesta i izbjegavati močenje hladnom vodom. Sva hrana priprema se na biljnom ulju i bez zaprški. Jesti čorbastu i jako raskuhanu hranu sa što više miješanog povrća. Nije dopušteno jesti konzervirane prerađevine, govedinu, slani sir, plavu ribu, tvrdo kuhana jaja i suhomesnate proizvode.
Osim navedenoga, potrebno je bolesna mjesta, tj. zglobove namazati mlakom mješavinom biljnog ulja, rakije lozovače i malo naribane mrkve. Obloge nositi stalno, a obnavljati prije spavanja. Oblo-ge stavljati neprekidno 12 dana, a mijenjati ih u toploj prostoriji.

Astma



1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



Pod astmom (zaduhom) podrazumijeva se naglo nestajanje daha. Neposredan uzrok tome je grč prstenastih mišićnih vlakanaca u fi-nim i sitnim ograncima dušnika, koji se javlja zajedno s otečenom sluznicom. Zbog toga nastaje toliko suženje da se zrak ne može vi-še povlačiti. Uglavnom je spriječeno izdisanje, zbog čega se zrak u plućima proširi, a plućni mjehurići jako rastegnu. Napuhnuta pluća opet pritisnu ogranke dušnika čime se, iako su pluća prepuna zra-kom, javljaju posljedice zagušenja.
Astma nastupa ili naglo, ili raznim predznacima, kao što su gla-vobolja, umor, povraćanje, proljev i dr. Nastupi se javljaju, uglav-nom, po noći i to obično u prvim satima poslije ponoći. Katkada do-laze u određene dane i sate. Gdjekad dolaze vrlo često i gusto, a ka' što iščeznu na dugo vremena. Kada astma nastupi, bolesnik se budi sav slomljen i gotovo sa strahom da će se zagušiti. Sto su jače i na-pornije kretnje disanja, to se jače javlja osjećaj neugasive potrebe za zrakom. U prsima se čuje pištanje i šumovi, a to su, u stvari, zna-kovi sluzi u ograncima dušnika. Ponekad je to tako jako da odzva-nja po cijeloj sobi. Cijelo se tijelo bori da bi skratilo to mučno sta-nje. Postupno grč popušta, disanje postaje slobodnije, a pištanje u prsima mijenja se u vlažno hroptanje jer je gusta sluz postala teku-čom. Jaki kašalj izaziva izbacivanJe sliižavo gnojnih masa. U nekih bolesnika javlja se povraćanje, štucanje i podrigivanje.
Napad astme može potrajati nekoliko minuta, čak i sati. Nakon toga bolesnik se osječa umornim i utučenim. Život je rijetko kada u opasnosti iako cijela stvar izgleda opasnom.
UJeienje
Sastav čaja:
40 g cvjetova zovine
40 g stucane zovine bobe
30 g stucane bobe borovnice
30 g stabljike komorača
30 g stucanoga lanenog sjemena
20 g stabljike timijana
20 g listova i stucanoga sjemena trbulje
20 g stabljike majčine dušice
20 g listova muške bokvice
Pripremanje i primjena čafa:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklop-Ijeno. Hladno procijediti i dodati 10 jušnih žlica meda. Dobro pro-miješati i u jednakim vremenskim razmacima piti 6 puta dnevno po 1 dcl. Prije toga svaki put pojesti po 4 česna očišćenog i stucanog bijelog luka pomiješanog s jednakom količinom meda.
Kod jačeg oboljenja za pripremanje čaja koristiti istu mješavi-nu trava, s time da se prethodno trave namoče. To se radi tako da se u 1 1/2 litru prokuhane i ohlađene vode uvečer stavi 10 g mješavine i moči do jutra. Ujutro se kuha 3 minute, tj. potrebno je da 3 minute ključa poklopljeno. Hladiti poklopljeno, procijediti i dodati 10 ju-šnih žlica meda. Promiješati i u toku dana popiti 1 litru čaja, uzima-jući u 10 navrata po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima.
Prije svih napitaka uzeti srednju žlicu soka iscijeđenog iz bije-loga luka. Sok se priprema tako da se bijeli luk stuca i kroz krpu procijedi. Za svaki obrok posebno pripremiti.

Hronicni gastritis



1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



Razni su uzroci kroničnog katara želuca. Ta ozbiljna bolest rijet-ko se razvija iz akutnog katara. Čest je slučaj da se bolest »vuče« lagano, osobito kada na nju djeluju razne škodljive tvari, kao što je, primjerice, alkohol. On djeluje tako nadražavajuće na želučanu sluznicu da se na njoj javljaju čak i manji ili veći polipi koji mogu, pak, dovesti do ozbiljnih poremećaja. Bolest se očituje kao mukli pritisak u području želuca, žgaravici, podrigivanju i »trulom« oku-su, učestalijem povraćanju i vonjajućem zadahu iz usta. Jezik je obložen slojem, a okolina želuca otečena i veoma osjetljiva. Poreme-ćeni rad crijeva očituje se u tvrdoj stolici ili proljevu. 1 duševno stanje bolesnika je poremećeno; razdražljivi su i nervozni te njihova cijela okolina trpi. Poremećaji u radu želuca su različite naravi, ali su uglavnom povezani sa želučanim sokovima koji sadrže previše ili premalo solne kiseline. U prvom slučaju nastaju jaki bolovi i jaka žgaravica, a u drugom želudac teško probavlja hranu koja predugo leži te, zbog toga, truli.
Liječenje
Sastav čaja:
50 g listova nane pitome
50 g cvjetova i listova kunice
50 g stabljike preslice
50 g listova matičnjaka
50 g konjogriza
50 g listova nane divlje
50 g listova lazarkinje
50 g stabljike ive trave
50 g listova i cvjetova kantarije ženske
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru hladne vode preko noći namo-čiti 10 g mješavine trava. Ujutro kuhati da ključa 1/2 minute poklopljeno. Ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Piti prije i poslije jela po 1 dcl gorkog čaja. Nakon čaja odmah nzeti malu žlicu rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Preostala 4 dcl čaja popiti s malo meda u toku dana umjesto vode. Postupak liječenja vremenski traje do 2 mjeseca.
»NERVOZA« ZELUCA
Nervozna želučana bol nalikuje na bol kroničnog gastritisa. Me-đutim, ta je bol bez ikakvih objektivnih bolesnih pojava. Bolesnik često povraća i tjelesno propada. Bolest je čisto živčane naravi, a javlja se kod Ijudi koji su suviše duševno napeti ili ih opterećuju velike brige i napori.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g listova matičnjaka
30 g stabljike komorača
30 g listova i cvjetova vrijeska - bijeloga cvijeta
30 g stabljike moravke
30 g vrbove kore
30 g listova pelina planinskog
Pripremanje i primjena čafa:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti poklopljeno. Piti 8 dcl u toku dana Uz to 3 puta dnevno u hrani uzimati po jednu srednju žlicu maslinova ulja. Uz čaj, inače, uzimati po jednu srednju žlicu meda.
Za vrijeme liječenja potrebno je što više vremena provoditi u laganoj šetnji. Vršiti lagane vježbe. Ishranu provoditi kao u liječenju katara želuca.
Navedeni lijek upotrebljava se relativno kratko, do dvadeset dana.

Akutni gastritis




1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            


Ponutrica želučane stijenke je koža-sluznica koja osim sluzi izlučuje probavne sokove, solnu kiselinu i pepsin. Najučestaliji uzrok akutnom želučanom kataru (upali) je suviše teško, prehladno i neukusno jelo koje se teško probavlja, a jede neumjereno. Tada se sluznica želuca upali, otekne, zacrveni i nastupe poremećaji u probavi. Bolest je veoma neugodna. Ponajprije se javlja osjećaj kao da je želudac prenapunjen, zatim ponestaje teka, nastupa bol kao da »peče« te lagana gastrična groznica. Jezik je obložen debelim slojem, a u predjelu želuca nastupaju žestoke boli. Stolica je tvrda, ili se javljaju proljevi.
Poseban oblik akutnog želučanog katara nastaje u mamurluku, stanju nakon preobilnog uživanja alkohola. Zbog suviška alkohola nastupa zastoj u izlučivanju probavnih sokova, sadržaj se želuca brzo rastvori, a želučana sluznica postaje jako nadražena.
Llječenje
Kao što smo u uvodnom dijelu poglavlja naglasili, za uspješno liječenje želučanog katara, katara dvanaesterca, čira na želucu i dvanaestercu te svih crijevnih bolesti potrebno je bezuvjetno odbaciti cigarete, alkohol, konzervirane prerađevine, kavu, biber, Ijuta zapržena jela, jako začinjena, suha i kisela jela, fermentirani sir i hranu koja nagriza i nadražuje ionako oštećenu sluznicu.
Sastav čaja:
30 g listova pitome nane
30 g cvjetova kamilice
30 g cvjetova i listova kunice
30 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta
30 g stabljike petrovca
30 g listova i cvjetova matičnjaka
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 1/2 litru vode preko noći namočiti 5 g mješavine trava. Ujutro kuhati — kad proključa, poklopljeno kuhati 1 minutu, zatim ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Svu količinu čaja popiti u toku dana: po 1 dcl prije i poslije jela, a preostalu količinu u toku dana umjesto vode.
Za vrijeme liječenja hranu je potrebno jako raskuhati i pripre-mati na ulju. U manjoj količini može biti zastupljena masnoća životinjskog porijekla, ali se jelo ne smije zapržiti. Umaci ne dolaze u obzir. Od svega je ponajbolje jesti jako raskuhanu (rastvorenu) zelen. Dopušteno je uzimati i med s čajem.
Preporučeni postupak liječenja traje do 2 mjeseca.

Cir na dvanaesto palacnom crevu (ulcus duodeni)



1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



Utvrđeno je da Ijudi mnogo češće obolijevaju od čira na dvana-esniku nego od čira na želucu. Cir na dvanaesniku nerijetko je bolest »živčanih« i duševno osjetljivih Ijudi koji su opterećeni brigama, strahovima, strepnjama, uzrujanošću i sl. U muškaraca bolest se najčešće pojavljuje u dobi između 18 i 35 godina. U početku bole-snici imaju osjećaj da ih peče u zličici, a kadšto se javlja i kiselo podrigivanje. Zatim postupno nastupaju bolovi, naročito uvečer, u proljeće i jesen. Karakteristična je pojava da bolovi prestaju nakon što se uzme lagana hrana.
Liječenje
Sastav čaja:
70 g listova i cvjetova dubčaca
60 g listova nane pitome
60 g konjogriza
50 g listova kadulje
40 g listova pelina planinskog
30 g listova volujskoga uha
30 g imele bijele
30 g stabljike zlatice s kamena
20 g listova i cvjetova podbijela
20 g korijena bijeloga sljeza
20 g stucane smrekove crvene bobe
20 g hrastove kore (donje bijele)
Priprenianje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu i ohladiti poklopljeno.
Hladan čaj preliti u bocu i piti po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka uzeti jedaću žlicu rafiniranog ili filtriranog maslino-vog ulja. Preostala 4 dcl piti između obroka, zaslađena s malo meda, ukoliko bolesnik nije dijabetičar. U slučaju čira na dvana-esniku ne smije se piti ništa što je hladnije od topline Ijudskog tijela. Potrebno je odjenuti se u toplu odjeću, posebice trbušni dio. Nakon što ste obavili nuždu, potrebno je isplahnuti se mlakom vodom. Izbjegavati pranje ruku hladnom vodom.
U pogledu ishrane i zabrane vrijedi sve što je rečeno pri liječenju i uputama za liječenje čira na želucu, odnosno katara želuca (str. 72 i 73). Liječenje čira na dvanaesniku traje dugo vremena, više od 3 mjeseca, s time što se navedena receptura ponavlja.
Za velike pušače i alkoholičare koji duže vrijeme boluju od čira na dvanaesniku, a koji ih osjetno iscrpljuje, preporučujemo čaj od slijedećih trava:
30 g listova bokvice muške
30 g listova bokvice ženske
30 g stabljike očajnice
30 g listova gaveza
30 g stabljike kunice
30 g crnog sljeza
30 g imele bijele
30 g korijena koprive
20 g korijena iđirota
20 g stabljike komorača
20 g listova peršuna
10 g listova kadulje
10 g listova pelina planinskog
Pripremanje i primjena čafa:
Trave usitniti i smiješati. U 1 1/2 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopIjeno. Hladan čaj preliti u bocu i piti po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka uzeti po srednju žlicu maslinova ulja. Preostala
4 dcl uzimati svakih 1/2 sata po 1/2 dcl između obroka ili u mlakoj juhi s tjesteninom, bez jaja.
Odjenuti se toplo, naročito dio oko trbuha te od slabina prema dolje. Zabranjeni su svi teži fizički poslovi, a obavezne su lagane vježbe i šetnje na čistom zraku. Uzimati sok od svježeg voća; povrće prije jela jako raskuhati. Ako je bolesnik sklon proljevima nakon što pije navedeni čaj, u svakih 10 g inješavine trava može dodati po
5 kolutiča ploda divlje drače.

Normalne vrednosti krvi i urina

KRV - HEMATOLOŠKI PARAMETRI Hemoglobin - normalno: 110-165 g/l • Snižene vrednosti su najčešće znak anemije. • Povišene vrednosti mogu biti ...