Upalno oboljenje tankog creva nastupa prolivom, bolom i napetošcu u trbuhu. Uz to se javlja gubitak apetita, povracanje s cestim povišenim temperaturama. Najucestaliji uzrok je trovanje hranom, teškim metalima, arsenom ili lekovima, te zaraza hranom. Uzrok bolesti može biti prehlada i nezrelo voce. .
Lecenje: . .
Saslav Caja:
* 100 g plodova divlje drace
* 40 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova kadulje
* 20 g listova pitome nane
* 10 g listova pelina planinskog
Trave usitniti i smešati. U 2 litre prokuvane i ohladjene vode uvecer staviti 15 g mešavine trava i namociti do jutra. Ujutro kuvati poklopljeno, s time da kljuca poklopljeno 1 1/2 minuta. Ohladjen caj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima popiti svu tecnost u toku dana. Može se uzimati s hranom bez ikakvih dodataka. U toku lecenja posebnu pažnju posvetiti ishrani. Svako jelo mora biti kuvano, cak se ni sveži hleb ne sme jesti. Umesto hleba uzima se dvopek Potrebno je jesti što više kuvanog divljeg voca i divljeg zelja. Boraviti u prostorijama umerene topline u toploj odeci. Odbaciti alkohol, kavu i sve konzervirane preradjevine. Bolest se leci relativno malo vremena - traje otprilike do 15 dana
Sastav caja: