* 40 g cvetova i listova kunice
* 40 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova kadulje
* 20 g hrastove kore
* 20 g korena srcanika
* 5 g žila i korena lincure
U 1 litru vode staviti 5 g mešavine trava. Kad provri kuvati poklopljeno 1 minut. Dnevno popiti svu pripremljenu kolicinu caja.
Posle svake obavljene nužde, ispirati se cajem od hrastove kore. Podrucje oko trbuha odenuti toplom odecom. Obroci treba da budu manji, ali ucestaliji (kao pri lecenju ulceroznog kolitisa). Dnevno se može popiti 1 caša domaceg crnog vina kuvanog sa srcanikom, a pije se u jednakim vremenskim razmacima 4 puta dnevno. Zavisno o težini oboljenja, vina se može popiti i više od 1 caše. Vino se priprema tako da se u 1 litru stavi 10 g usitnjena srcanika i kuva 10 minuta. Ako se bolest ne povuce za 15 do 20 dana, onda se uz srcanik vinu dodaje 100 g beloga luka, neoguljenih cesana (s time da se svaki cesanj malo istuca).Pije sa na isti nacin kao i vino sa srcanikom.