петак, 28. јануар 2011.

Cir na dvanaestopalacnom crevu




1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



Saslav Caja: za laksi oblik bolesti


* 70 g listova i cvetova dubcaca
* 60 g listova nane pitome
* 60 g konjogriza
* 50 g listova kadulje
* 40 g listova pelina planinskog
* 30 g listova volujskoga uha
* 30 g imele bele
* 30 g stabljike zlatice s kamena
* 20 g listova i cvetova podbela
* 20 g korena beloga sleza
* 20 g stucane smrekove crvene bobe
* 20 g hrastove kore (donje bele)

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine, kuvati poklopljeno 1 1/2 minut i ohladiti poklopljeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti kasiku rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Preostala 4 dcl piti izmedju obroka, zasladjena s malo meda, ukoliko bolesnik nije dijabeticar. U slucaju cira na dvanaestercu ne sme se piti ništa što je hladnije od topline ljudskog tela. Potrebno je odenuti se u toplu odecu, posebno trbušni deo. Nakon što ste obavili nuždu, potrebno je isplahnuti se mlakom vodom. Izbegavati pranje ruku hladnom vodom. U pogledu ishrane i zabrane vredi sve što je receno pri lecenju i uputama za lecenje cira na želucu, odnosno katara želuca Lecenje cira na dvanaestercu traje dugo vremena, više od 3 meseca, s time što se navedena receptura ponavlja. Za velike pušace i alkoholicare koji duže vreme boluju od cira na dvanaestercu, a koji ih osetno iscrpljuje, preporucujemo caj od sledecih trava:
Sastav caja: za tezi oblik bolesti


* 30 g listova bokvice muške
* 30 g listova bokvice ženske
* 30 g stabljike ocajnice
* 30 g listova gaveza
* 30 g stabljike kunice
* 30 g crnog sleza
* 30 g imele bele
* 30 g korena koprive
* 20 g korena idjirota
* 20 g stabljike komoraca
* 20 g listova peršuna
* 10 g listova kadulje
* 10 g listova pelina planinskog

Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, kuvati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopIjeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti po kasiku maslinova ulja. Preostala 4 dcl uzimati svakih 1/2 sata po 1/2 dcl izmedju obroka ili u mlakoj supi s testeninom, bez jaja. Odenuti se toplo, narocito dio oko trbuha te od slabina prema dole. Zabranjeni su svi teži fizicki poslovi, a obavezne su lagane vežbe i šetnje na cistom vazduhu. Uzimati sok od svežeg voca; povrce pre jela jako raskuvati. Ako je bolesnik sklon prolivima nakon što pije navedeni caj, u svakih 10 g mešavine trava može dodati po 5 kolutica ploda divlje drace.

Cir na dvanaestopalacnom crevu


Saslav Caja: za laksi oblik bolesti


* 70 g listova i cvetova dubcaca
* 60 g listova nane pitome
* 60 g konjogriza
* 50 g listova kadulje
* 40 g listova pelina planinskog
* 30 g listova volujskoga uha
* 30 g imele bele
* 30 g stabljike zlatice s kamena
* 20 g listova i cvetova podbela
* 20 g korena beloga sleza
* 20 g stucane smrekove crvene bobe
* 20 g hrastove kore (donje bele)

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine, kuvati poklopljeno 1 1/2 minut i ohladiti poklopljeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti kasiku rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Preostala 4 dcl piti izmedju obroka, zasladjena s malo meda, ukoliko bolesnik nije dijabeticar. U slucaju cira na dvanaestercu ne sme se piti ništa što je hladnije od topline ljudskog tela. Potrebno je odenuti se u toplu odecu, posebno trbušni deo. Nakon što ste obavili nuždu, potrebno je isplahnuti se mlakom vodom. Izbegavati pranje ruku hladnom vodom. U pogledu ishrane i zabrane vredi sve što je receno pri lecenju i uputama za lecenje cira na želucu, odnosno katara želuca Lecenje cira na dvanaestercu traje dugo vremena, više od 3 meseca, s time što se navedena receptura ponavlja. Za velike pušace i alkoholicare koji duže vreme boluju od cira na dvanaestercu, a koji ih osetno iscrpljuje, preporucujemo caj od sledecih trava:
Sastav caja: za tezi oblik bolesti


* 30 g listova bokvice muške
* 30 g listova bokvice ženske
* 30 g stabljike ocajnice
* 30 g listova gaveza
* 30 g stabljike kunice
* 30 g crnog sleza
* 30 g imele bele
* 30 g korena koprive
* 20 g korena idjirota
* 20 g stabljike komoraca
* 20 g listova peršuna
* 10 g listova kadulje
* 10 g listova pelina planinskog

Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, kuvati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopIjeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti po kasiku maslinova ulja. Preostala 4 dcl uzimati svakih 1/2 sata po 1/2 dcl izmedju obroka ili u mlakoj supi s testeninom, bez jaja. Odenuti se toplo, narocito dio oko trbuha te od slabina prema dole. Zabranjeni su svi teži fizicki poslovi, a obavezne su lagane vežbe i šetnje na cistom vazduhu. Uzimati sok od svežeg voca; povrce pre jela jako raskuvati. Ako je bolesnik sklon prolivima nakon što pije navedeni caj, u svakih 10 g mešavine trava može dodati po 5 kolutica ploda divlje drace.

среда, 26. јануар 2011.

Enteritis




1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            


Upalno oboljenje tankog creva nastupa prolivom, bolom i napetošcu u trbuhu. Uz to se javlja gubitak apetita, povracanje s cestim povišenim temperaturama. Najucestaliji uzrok je trovanje hranom, teškim metalima, arsenom ili lekovima, te zaraza hranom. Uzrok bolesti može biti prehlada i nezrelo voce. .

Lecenje: . .


Saslav Caja:


* 100 g plodova divlje drace
* 40 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova kadulje
* 20 g listova pitome nane
* 10 g listova pelina planinskog

Trave usitniti i smešati. U 2 litre prokuvane i ohladjene vode uvecer staviti 15 g mešavine trava i namociti do jutra. Ujutro kuvati poklopljeno, s time da kljuca poklopljeno 1 1/2 minuta. Ohladjen caj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima popiti svu tecnost u toku dana. Može se uzimati s hranom bez ikakvih dodataka. U toku lecenja posebnu pažnju posvetiti ishrani. Svako jelo mora biti kuvano, cak se ni sveži hleb ne sme jesti. Umesto hleba uzima se dvopek Potrebno je jesti što više kuvanog divljeg voca i divljeg zelja. Boraviti u prostorijama umerene topline u toploj odeci. Odbaciti alkohol, kavu i sve konzervirane preradjevine. Bolest se leci relativno malo vremena - traje otprilike do 15 dana
Sastav caja:

Enteritis


Upalno oboljenje tankog creva nastupa prolivom, bolom i napetošcu u trbuhu. Uz to se javlja gubitak apetita, povracanje s cestim povišenim temperaturama. Najucestaliji uzrok je trovanje hranom, teškim metalima, arsenom ili lekovima, te zaraza hranom. Uzrok bolesti može biti prehlada i nezrelo voce. .

Lecenje: . .


Saslav Caja:


* 100 g plodova divlje drace
* 40 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova kadulje
* 20 g listova pitome nane
* 10 g listova pelina planinskog

Trave usitniti i smešati. U 2 litre prokuvane i ohladjene vode uvecer staviti 15 g mešavine trava i namociti do jutra. Ujutro kuvati poklopljeno, s time da kljuca poklopljeno 1 1/2 minuta. Ohladjen caj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima popiti svu tecnost u toku dana. Može se uzimati s hranom bez ikakvih dodataka. U toku lecenja posebnu pažnju posvetiti ishrani. Svako jelo mora biti kuvano, cak se ni sveži hleb ne sme jesti. Umesto hleba uzima se dvopek Potrebno je jesti što više kuvanog divljeg voca i divljeg zelja. Boraviti u prostorijama umerene topline u toploj odeci. Odbaciti alkohol, kavu i sve konzervirane preradjevine. Bolest se leci relativno malo vremena - traje otprilike do 15 dana
Sastav caja:

Kolitis - Upala debelog creva




1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



* 40 g cvetova i listova kunice
* 40 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova kadulje
* 20 g hrastove kore
* 20 g korena srcanika
* 5 g žila i korena lincure

U 1 litru vode staviti 5 g mešavine trava. Kad provri kuvati poklopljeno 1 minut. Dnevno popiti svu pripremljenu kolicinu caja.

Posle svake obavljene nužde, ispirati se cajem od hrastove kore. Podrucje oko trbuha odenuti toplom odecom. Obroci treba da budu manji, ali ucestaliji (kao pri lecenju ulceroznog kolitisa). Dnevno se može popiti 1 caša domaceg crnog vina kuvanog sa srcanikom, a pije se u jednakim vremenskim razmacima 4 puta dnevno. Zavisno o težini oboljenja, vina se može popiti i više od 1 caše. Vino se priprema tako da se u 1 litru stavi 10 g usitnjena srcanika i kuva 10 minuta. Ako se bolest ne povuce za 15 do 20 dana, onda se uz srcanik vinu dodaje 100 g beloga luka, neoguljenih cesana (s time da se svaki cesanj malo istuca).Pije sa na isti nacin kao i vino sa srcanikom.

Kolitis - Upala debelog creva



* 40 g cvetova i listova kunice
* 40 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova kadulje
* 20 g hrastove kore
* 20 g korena srcanika
* 5 g žila i korena lincure

U 1 litru vode staviti 5 g mešavine trava. Kad provri kuvati poklopljeno 1 minut. Dnevno popiti svu pripremljenu kolicinu caja.

Posle svake obavljene nužde, ispirati se cajem od hrastove kore. Podrucje oko trbuha odenuti toplom odecom. Obroci treba da budu manji, ali ucestaliji (kao pri lecenju ulceroznog kolitisa). Dnevno se može popiti 1 caša domaceg crnog vina kuvanog sa srcanikom, a pije se u jednakim vremenskim razmacima 4 puta dnevno. Zavisno o težini oboljenja, vina se može popiti i više od 1 caše. Vino se priprema tako da se u 1 litru stavi 10 g usitnjena srcanika i kuva 10 minuta. Ako se bolest ne povuce za 15 do 20 dana, onda se uz srcanik vinu dodaje 100 g beloga luka, neoguljenih cesana (s time da se svaki cesanj malo istuca).Pije sa na isti nacin kao i vino sa srcanikom.

Smanjite AST I ALT jetrene enzime



1.Kako izleciti hemoroide                                        
4.Bolesti disajnih organa                                  
15.Protiv glavobolje                                    
                            



Litar mleka sa sto manje masti stavite da se kuva .Kad pocne da se nadize nesklanjajte ga sa ringle vec kasikom promesajte mleko i ostavite ga da kipi jos oko 2 min.Posle toga sklonite ga i ostavite da se ohladi 2-3 min a zati sipajte iscedjeni limun(1 limun na litar), mesajte sve dok ne pocne da se grudva  a onda ostavite da se ohladi 4-5 sati.Tako prohladjeno procedite .Surutku pijte a dobijeni sira jedite.

Normalne vrednosti krvi i urina

KRV - HEMATOLOŠKI PARAMETRI Hemoglobin - normalno: 110-165 g/l • Snižene vrednosti su najčešće znak anemije. • Povišene vrednosti mogu biti ...